Wandelen suf? Door de coronacrisis is het hartstikke hip (video)

LOON OP ZAND - “Dit jaar hebben wij veel meer mensen mogen ontvangen dan vorig jaar. Landelijk komen er 30% meer bezoekers naar natuurgebieden en hier in de duinen hebben we dat ook gemerkt”, vertelt boswachter Irma de Potter van de  Loonse en Drunense Duinen. De horeca is dicht, voetbalwedstrijden zijn afgelast en ook veel andere activiteiten zijn niet mogelijk. Daardoor hebben we de waarde van de natuur herontdekt en trekken we massaal de natuur in.

Volgens Martijn Smeenge, docent toerisme aan Breda University of Applied Sciences, groeit de populariteit van wandelen sinds de coronacrisis. De natuurbeleving, je gezond en fit voelen en de sportiviteit zijn volgens Smeenge de belangrijkste redenen dat we gaan wandelen. “Zeker nu de sportmogelijkheden in teamverband zijn afgenomen, is dit een prima alternatief.”

Ontspanning is volgens Smeenge en de Potter een van de redenen dat mensen de natuur in trekken. Potter: “Je kunt hier je gedachten loslaten, je kunt hier je stress loslaten, je kunt hier lekkere frisse lucht inademen. Ja eigenlijk echt ontspannen.”

Problemen
Maar doordat veel mensen de natuur intrekken, ontstaan er soms problemen. Mensen die eerder niet de natuur in trokken en de Loonse en Drunense Duinen niet kennen, belanden volgens  De Potter weleens op verkeerde paden. “Als een wandelaar ineens op een mountainbikepad loopt, dan botst dat weleens met de mountainbikers.”

Ook kan het druk zijn in de natuur. Dat komt volgens Smeenge doordat veel mensen kiezen voor de populaire gebieden. De Loonse en Drunense Duinen kwamen de afgelopen maanden meerdere keren in het nieuws vanwege de drukte. Maar volgens De Potter is het niet zo dat het gebied de toestroom van mensen niet aan kan: “De Duinen zijn natuurlijk een begrip, heel bekend en heel geliefd. Op de parkeerplaats kan het heel erg druk worden, maar je ziet toch wel dat die bezoekers zich in het natuurgebied wel uitwaaieren.”

Drukte omzeilen?
“Als je eens iets verder kijkt op je kaart of op Google Maps, dan zie je dat er veel meer minder bekende, en dus minder drukke, natuurgebieden zijn. Deze gebieden kunnen zomaar vlak rondom je woonomgeving zijn. Daar zal je vrijwel niemand tegenkomen”, tipt Smeenge. “Dus waar zie jij nog meer groene plekken waar je nooit geweest bent?", zegt De Potter. "Ten zuiden van Tilburg ligt bijvoorbeeld prachtige natuur. Daar was ik afgelopen zondag nog en waren half gevulde parkeerplaatsen.”