Wat te doen bij oplichting? Fraude helpdesk legt uit

LANGSTRAAT - Een plotseling mailtje van een ver familielid die vraagt of hij/zij jouw bankgegevens mag hebben om geld over te maken. Fraude is een serieus probleem in Nederland en komt de laatste tijd ook steeds vaker voor. Daar weet Tanja Wijngaarde van de fraude helpdesk alles van.
''Fraude kan op verschillende manieren voorkomen, maar de meeste gevallen gaan via internet en de telefoon. De mensen die aan fraude doen zijn simpel gezegd criminelen. Uiteindelijk is het motief altijd geld'', aldus Wijngaarde.

Volgens Wijngaarde trappen de meeste mensen in de zogeheten Whatsapphulpvraag. ''De hulpvraagfraude is dat je zogenaamd een appje krijgt van iemand die zich voordoet als je zoon of dochter die zegt: 'Hoi ma of pa, ik heb een nieuw telefoonnummer.' Vervolgens ontstaat er een gesprekje en uiteindelijk blijkt dat het kind in nood zit. Er moet snel betaald worden, maar de bankierapp doet het niet of er is een andere reden. Dan vragen ze aan de ouders om geld over te maken. Dit jaar hebben wij al ongeveer 9000 meldingen gehad van hulpvraagfraude en de schade is al meer dan drie miljoen euro. Het is een serieuze vorm van oplichting.''

Dit jaar is er bij de fraude helpdesk al voor 34 miljoen euro aan schade gemeld en dat is slechts een deel.

Wat moet je nou precies doen als je te maken krijgt met fraude? ''Wij raden iedereen aan die te maken krijgt met fraude om dat meteen te melden bij de helpdesk. Zo krijgen wij een goed beeld van wat er speelt en hoe vaak iets voorkomt. Als er echt sprake is van slachtofferschap, dan verwijzen wij de mensen altijd door naar de politie of slachtofferhulp. Het is belangrijk om ook te controleren of de persoon echt is wie zich aanbiedt. Zorg voor persoonlijk contact zodat je zeker weet dat je met die persoon of instantie te maken hebt'', zegt Wijngaarde.

Deel dit bericht met je vrienden!