‘We doen ons stinkende best om digitaal les te geven’

WAALWIJK - Zondagmiddag viel de beslissing dat de scholen tot en met 5 april dichtgaan. Wat betekent dat voor de school, de ouders die werken in vitale sectoren, voor de lessen en voor bijvoorbeeld de examenkandidaten? “Prioriteit zijn de examenleerlingen”, vertelt directeur Kees Maas van het Dr Mollercollege in Waalwijk.

Afgelopen vrijdag gaf u al aan dat uw gevoel iets anders zei over de beslissing om open te blijven. Bent u blij verrast nu?
“Blij verrast ben je helemaal niet met zo’n mededeling. Of het eerder had gemoeten? Persoonlijk denk ik dat het voor duidelijkheid wel beter geweest was. Wij werden van alle kanten werden bevraagd over wat we gingen doen, ook intern. Ons uitgangspunt is nog steeds, dat we handelen volgens de richtlijn.”

Wat betekent de maatregel concreet voor de school en de medewerkers?
“Dit heeft veel impact. We hebben zondagavond meteen ouders en leerlingen een briefing gestuurd met daarin wat we op dat moment wisten. We zijn nu aan het overleggen. De eerste prioriteit zijn de examenleerlingen, daarna komt het afstandsonderwijs voor de andere leerlingen. We horen dat er in het basisonderwijs vandaag al problemen zijn met afstandsonderwijs, door overbelasting. Wij schatten in, dat dit bij ons ook zomaar zou kunnen gebeuren. Dat is zorgelijk.”

U gaat digitaal lesgeven. Hoe gaat dat?
“Dat is wel wennen. We doen wel veel digitaal, maar volledig digitaal onderwijs, daar heeft niemand ervaring mee. Wij in ieder geval niet. Dat wordt een ontdekkingstocht. Het zal ontzettend veel van leerlingen en van hun ouders en verzorgers vragen. Je moet wel gemotiveerd zijn en blijven om dat te doen. De prikkels om andere dingen te doen zijn er natuurlijk ook. Of het goed gaat uitpakken, dat weten we niet. We gaan wel ons stinkende best doen om dat goed te doen.”

De leerlingen kunnen in elk geval huiswerk krijgen.
“Ze kunnen inderdaad wel degelijk iets doen. We hebben de mogelijkheid om ze aan het werk te zetten. Maar we hebben niet de mogelijkheid om te controleren of dat daadwerkelijk gebeurt. In het begin is het wel leuk een dagje vrij, maar we denken dat de leerlingen na verloop van tijd de behoefte zeker hebben om aan de slag te gaan.”

Zijn er nog leerlingen op school?
“Er zijn geen leerlingen op school. We hebben opvang aangeboden aan ouders, maar op dit moment zijn er geen ouders die zich hebben gemeld. We blijven die opvang elke dag opnieuw aanbieden en zorgen dat de mogelijkheid er is.”

Heeft het Dr Mollercollege zelf gevallen van coronabesmetting?
“Voor zover weten wij niet. Ik weet dat mensen echt ziek zijn, die niet alleen thuis zijn vanwege de richtlijnen van het RIVM. We hebben ze niet, maar we weten dat mensen niet zijn getest.”

Deel dit bericht met je vrienden!