‘We lachen maar, wat kun je anders?’

DONGEN - Dongen houdt de moed erin tijdens de corona-crisis. Dat blijkt deze dinsdag wel in het dorpshart van de Brabantse plaats. De bewoners erkennen dat ze een moeilijke periode doormaken, maar kijken ook alvast hoopvol vooruit. “Het komt allemaal goed.”

Zonnestralen kietelen het dorpshart van Dongen, deze dinsdag. Mensen doen hun inkopen in de winkels en voor wie het horen wil, is de lach op elke straathoek hoorbaar. Een dag als alle anderen, zou je bijna zeggen. “Ik probeer het positieve erin te houden”, zegt bekende Dongenaar Will van Gils. “Natuurlijk lees ik de kranten en zie ik de actualiteitenprogramma’s op televisie, maar ik wil niet hele tijd bezig zijn met de corona-crisis.”

Het is misschien wel dé remedie om de moed erin te houden in een periode dat mensen hun huizen maar mondjesmaat kunnen verlaten en de vrees voor de gezondheid bij bijna iedereen voelbaar is. Althans, wel bij Van Gils. “Weet je”, zegt hij. “Ik doe veel vrijwilligerswerk. Daar word je een blij mens van, zelfs in deze rottijd. Ik blijf optimistisch. De muren komen niet op me af. Ik lees, heb net nog een wasje gedraaid. Heus, ik vermaak me prima.”

De vrijwilliger staat in Dongen duidelijk niet alleen in zijn opvatting. Iedereen lijkt de omstandigheden te nemen zoals ze komen. Annemarie Rompa bijvoorbeeld, die met haar kleinzoon een fietstochtje maakt. “Het is een bizarre situatie, maar we maken er het beste van”, klinkt het opgewekt. "Van treuren word je ook niet vrolijker, hè. En bovendien: ik heb kinderen en kleinkinderen met wie ik kan videobellen. Positief blijven; dat is nu belangrijk. Uiteindelijk komt het allemaal goed.”

Het is precies de conclusie die Berry Dado trekt, kort voordat ook hij op de fiets stapt voor een tochtje door het zonovergoten Dongen. “Je hebt je maar aan te passen aan de situatie. We lachen maar, wat kun je anders?”

Deel dit bericht met je vrienden!