Wolf in De Langstraat: beschermen of afschieten?

DE LANGSTRAAT - Al veertien schapen sneuvelden in Sprang-Capelle door toedoen van een wolf in het gebied. De reacties zijn gemengd. Boeren zijn niet blij, burgemeester Ausems laat weten dat de provincie de wolf wil beschermen. Wat kan er gedaan worden tegen dergelijke problemen? En wanneer mag een wolf worden afgeschoten?

Steeds meer wolven
Dat in De Langstraat een wolf gesignaleerd is, is niet zo gek. Wolven voelen zich duidelijk thuis in Nederland. Sinds 1982 zijn wolven in Europa beschermd en trekken steeds meer wolven van Oost-Europa via Duitsland naar België en Nederland.

Waar vroeger vooral herten en zwijnen de dupe waren van het dier, hebben wolven het steeds vaker gemunt op veedieren, vooral schapen.

Probleemwolven
Wolven durven steeds dichterbij mensen te komen. Dat vinden boeren een kwalijke zaak. "Dan wordt het gevaarlijk." Toch hebben wolven in Nederland nog nooit mensen aangevallen. Dreigt er wel gevaar, dan worden er maatregelen genomen. De wolf wordt dan verdoofd en krijgt een zender. Met de zender wordt hij erop getraind om niet dichtbij mensen te komen. Werkt dit niet, dan wordt het dier afgeschoten.

Er zijn dus uitzonderingen op het jachtverbod, waardoor aan 'aangetoonde probleemwolven' een einde kan worden gemaakt om mensen te beschermen. Voor boeren is dit niet genoeg, zij willen dat hun vee net zo goed beschermd wordt. "Er zit een kloof tussen het platteland en de stad. De 'elite' stad besluit over de maatregelen op de wolf, terwijl het platteland er middenin zit en met de wolf moet 'dealen'", vertelt een boer aan NOS.

In Duitsland werden er tot nu toe acht probleemwolven neergeschoten, maar nog nooit was er een incident tussen een wolf en een mens. Wel kwamen zij te dichtbij mensen en werden er daarom geen risico's genomen.

Hoe het met de wolf in Sprang-Capelle afloopt, moet nog blijken. Op dit moment zijn er geen signalen dat de wolf gevaarlijk gedrag vertoont als het gaat om de veiligheid van mensen.

Deel dit bericht met je vrienden!