‘Bizar rare dag voor de horeca’ (audio)

WAALWIJK - Een van de sectoren die hard getroffen wordt door het coronavirus, is de horeca. Restaurants en cafés blijven dicht tot in elk geval 6 april. Wat betekent dit voor een restauranthouder? Eigenaresse Manon Sluyter van Bistro Jan in Waalwijk. “Dit is bizar.”

Het Waalwijkse restaurant aan de voet van de St Jan is op zondag dicht. Sluyter beleefde de dag dus niet op haar zaak. “Het was een bizar rare dag. Wij hebben bij vrienden van ons die ook een horecabedrijf hebben samen gekeken naar het nieuws over de sluiting. Zij hebben een restaurant met hotel. Binnen een kwartier moet je dicht en dan zit je ineens thuis en denk je wat nu.”

Helemaal verrast is ze niet. “We hadden dit wel zien aankomen. Als dit niet was gebeurd, waren we zelf dichtgegaan. Het moet wel verantwoord blijven voor je gasten en je personeel.” In een poging om zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden was Bistro Jan al begonnen met afhalen. “Dat werd heel erg veel gedaan, maar ook dat mag nu niet. Heel begrijpelijk, hoor.”

Wat betekent dit voor jullie personeel?
“Dat zit nu gewoon thuis. We weten ook niet wat we nu kunnen doen. We hadden al werktijdverkorting aangevraagd, maar daarvoor heb je twee weken wachttijd. We kunnen nu niet zeggen waar dit eindigt, we kijken wat we kunnen doen.”

De ondernemer krijgt veel reacties. “ Dochters en zonen van vrienden bieden aan om te helpen bij bezorging. Dat is kei lief, maar dat moet wel mogen en kunnen. Dat zoeken we uit. Ook vragen mensen of ze een cadeaubon kunnen kopen. Of wijn uit onze voorraad. Allemaal heel lief.”

Elkaar steunen
Sommige horecaondernemers zitten met verse voorraad die nu ineens overbodig is. In sommige steden, zoals Breda, bieden de ondernemers die aan bij ziekenhuis en Voedselbank. “Wij zijn op zondag altijd al dicht, daar hou je rekening mee met je voorraad. We hebben daardoor niet veel derving, maar Voedselbank en ziekenhuis steunen is zeker goed.”

En nu? “Wij gaan nog wel wat dingen doen die moeten gebeuren. Verder zou ik het niet weten. We moeten elkaar steunen, dat is zeker.”

Deel dit bericht met je vrienden!