Horeca voelt coronacrisis: ‘Dit vraagt creativiteit’ 

WAALWIJK - Eigenaresse Manon Sluyter van Bistro Jan in Waalwijk is blij met het signaal dat premier Mark Rutte donderdag afgaf. “Als je geen klachten hebt, dan kun je gewoon naar café of restaurant”, herhaalt de Waalwijkse horeca-ondernemer.

Maar ondanks het signaal van Rutte hakt de coronacrisis er al flink in, geeft ze aan. “Het aantal annuleringen is groot, daar staan nauwelijks reserveringen tegenover. Normaal zitten we op zaterdagavond op 110 gasten, nu ben ik blij als het er dertig worden. Het percentage kun je zelf uitrekenen.”

Belasting
Bistro Jan is niet uniek. Overal in de horeca klinken vergelijkbare geluiden. Koninklijke Horeca Nederland deed al een oproep aan het kabinet om met steunmaatregelen te komen. Aangekondigd is al dat ondernemers die de gevolgen van de coronacrisis ondervinden uitstel van belastingbetaling kunnen aanvragen.

Sluyter is blij dat die signalen er zijn. “Maar ondernemers hebben geld nodig. Als je praat over een vergoeding, schiet dan op. Dit houden we even vol en iedereen heeft echt wel een buffer, maar zo gaat het hard.”

Bezorging
Zelf doet Bistro Jan er ook alles aan om de omzet op peil te houden. “Achter de schermen zijn we hard bezig. We gaan afhalen mogelijk maken, misschien al per deze vrijdag. Daarnaast kijken we naar bezorging. Een menu hebben we al klaar, maar dat vergt uiteraard voorbereiding.”

Zelf heeft ze de hoop dat de gasten weer snel gaan komen. “Mensen zijn nuchter”, merkt ze ook, ondanks de annuleringen. Bij Bistro Jan staat het keukenteam gewoon klaar om gasten te verwelkomen. Ze herhaalt Ruttes woorden: “Heb je geen klachten, dan kun je gewoon naar café of restaurant.”

Deel dit bericht met je vrienden!