RIVM-advies bezorgt basisscholen domino-effect 

KAATSHEUVEL - Het RIVM-advies om bij verschijnselen van verkoudheid thuis te blijven van school, heeft grote gevolgen voor scholen in de regio. Dat geeft bestuurder Jac Leijtens van Leerrijk aan.

Onder Leerrijk vallen vijftien basisscholen in de regio, waaronder Het Zilverlicht in Waalwijk en de Klimop in Kaatsheuvel. Beide scholen bleven maandag dicht door een gebrek aan leerkrachten en/of ondersteunend personeel. “Dat is waarschijnlijk ook dinsdag zo”, verwacht hij.

Veel ziekmeldingen leerlingen
Leijtens ziet dat grote groepen leerlingen ziekgemeld zijn. “De aantallen die ik van scholen doorkrijg variëren van 20, 50, 40 19 tot 1. Vaak wel substantiële aantallen.” Onder ouders met kinderen die thuisblijven vanwege een afwezige docent, zijn ook invalleerkrachten. “Daardoor ontstaat een domino-effect.”

Bij de meeste scholen zijn er een of meerdere klassen waar geen lesgegeven wordt en de kinderen dus thuisblijven. Andere klassen zijn gehalveerd. "Dat betekent improviseren voor de leerkrachten. Het is een vervelende tijd, maar we zullen ons er doorheen moeten slaan."

Ondanks de onzekerheid voor de ouders, merkt hij veel begrip. "Er zijn veel ouders die zelf hun verantwoordelijkheid nemen en hun verkouden kind thuishouden, in plaats van dat het naar huis gestuurd moet worden. Hulde daarvoor."

Het is niet alleen het basisonderwijs dat te lijden heeft onder de gevolgen van het coronavirus. Ook in het voortgezet onderwijs is er lesuitval, meldde het Dr Mollercollege in Waalwijk.

Nieuwe maatregelen?
De verwachting is dat het RIVM dinsdag met de uitslag van de tests uit het weekend komt. Mogelijk volgen daaruit nieuwe adviezen, denkt de schoolbestuurder. Voor de ouders is het duidelijk: "Wij volgen de adviezen van de GGD en het RIVM, daar zitten de deskundigen."

Deel dit bericht met je vrienden!