238 vluchtelingen in NH Hotel: ‘Onvoldoende doordacht’

WAALWIJK - De gemeente Waalwijk gaat het komende jaar 238 Oekraïners en statushouders opvangen in het voormalige NH Hotel aan de N261. De Waalwijkse VVD vindt dit een onvoldoende doordacht besluit, waarbij de inwoners geen mogelijkheid tot inspraak hebben gekregen.

Voorrang
Inwoners bevestigen deze uitspraak. "Dit kan toch niet zonder overleg met ons?", luidt het geluid. Ook vragen inwoners zich af of het echt enkel over Oekraïnse vluchtelingen gaat: "Want wie zegt dat het niet twintig Oekraïners en 218 gelukszoekers zijn?". De Waalwijkse VVD trekt bij meer dingen haar twijfels: "Allereerst krijgen statushouders versneld, wat feitelijk met voorrang betekent, een sociale huurwoning. Dit terwijl er Waalwijkers zijn die al jarenlang op een wachtlijst staan of met spoed een woning zoeken."

Meer dan (tijdelijke) opvang
"Bovendien is het niet zeker dat dat alle Oekraïners die we nu opvangen, op termijn weer teruggaan", vervolgt de partij. Volgens de Waalwijkse VVD ligt de focus te veel op opvang en te weinig op het voorkomen van neveneffecten van huisvesting, werk en (taal)integratie. Maar ook zorg, onderwijs en overlast zijn onderwerpen die spelen. "Er zijn tekorten in bijna alle sectoren, de zorg en het openbaar vervoer lopen al op hun tandvlees. Waar gaan we alle mensen vandaan halen die dit alles moeten gaan uitvoeren?"

Deel dit bericht met je vrienden!