Aanstormend talent Lizzy van den Herik gebruikt talent voor goed doel

KAATSHEUVEL -Op je twintigste een eigen kerstnummer schrijven en zingen voor War Child is niet voor iedereen weggelegd, maar Lizzy van den Herik uit Kaatsheuvel kreeg het voor elkaar. Ze schreef het nummer 'Flower in me' voor haar actie 'Love grows by giving' en brengt het op kerstavond officieel uit. In de Langstraat FM radio show van Eric Dankers was het mooie en bijzondere nummer alvast te horen.

Zangcarrière

Je hebt twee verschillende soorten mensen: Mensen die goed kunnen zingen (zoals Lizzy) en mensen die denken dat ze kunnen zingen (de gemiddelde student op dinsdagavond). Lizzy behoort dus tot de eerste categorie en dat was al op jonge leeftijd te merken. Vanaf haar achtste zat ze bij een musicalvereniging, iets wat ze heel graag wilde. "Ik ben vroeg begonnen met zingen en heb het talent ook wel een beetje mijn moeder geërfd."

Uiteindelijk zou het tot 2018 voordat de wereld Lizzy leerde kennen. Ze maakte samen met Hälder het nummer 'Could it Be', dat uitgebracht werd door Spinning Records. Noot: Spinningrecords is een Nederlands platenlabel en de grootste van de wereld op het gebied van dancemuziek. Als de vraag wordt gesteld hoe ze dit voor elkaar gekregen, valt het even stil.

Lizzy weet niet meer precies hoe het is gegaan en raadpleegt daarom haar (ongetwijfeld trotse) moeder, die tussen alle keukenverbouwingen door wel even tijd maakt om mee te denken met haar dochter. "Oh ja, oh ja", klinkt het ineens lachend aan de andere kant van de telefoon.

"Tijdens de open dag van de Rock Academy ontmoette ik een jongen, die graag wilde samenwerken. We hebben telefoonnummers uitgewisseld en besloten om een videoclip te maken. In eerste instantie was het de bedoeling om de clip in Nederland te maken, maar ik heb voorgesteld aan Ryan (die vriend van Lizzy) om het in New York City te doen. Ik was daar toch al om aan mijn muziek te werken." Zo gezegd, zo gedaan. De clip is op dit moment maar liefst 150.000 keer bekeken. "Hartstikke tof dit", zegt Lizzy vol trots.

Chantal Janzen

Lizzy kreeg op haar zestiende een bijzonder verzoek via Instagram, door niemand minder dan Chantal Janzen. De presentatrice wilde Lizzy graag hebben bij &C Me talent stage. "Ik geloofde het eerst oprecht niet, haha. Zelfs een vriendin van mij zat dat het nep was en een of andere fakeaccount. Chantal stelde in het bericht voor om te bellen en die kans heb ik zeker niet ", aldus Van den Herik. "Ze vroeg of ik mee wilde doen aan haat talentstage en dat heb ik gedaan".

Uiteindelijk leidde het gesprek zelfs tot een optreden in RTL late Night bij Humberto Tan. "Ja ik ben wel fan van Humberto dus ik was blij dat ik daar mocht optreden". Als je het gesprek met Tan ziet en vervolgens het optreden, weet je precies hoe Lizzy is: Bescheiden, vriendelijk, sympathiek en vooral volwassen voor haar leeftijd.

Het bijzondere is dat de bescheidenheid verdwijnt als ze op moet treden. Waar ze tijdens het interview nog een beetje verlegen is, verandert dat als ze gaat zingen. Lizzy kruipt achter de piano en geeft zich vol overgave aan het nummer. Het lijkt wel alsof ze alles om haar heen vergeet en dat is heel knap voor iemand van die leeftijd. Niet vreemd ook dat ze daverend applaus krijgt van de gasten in de studio als ze klaar is.

"Het is best wel gek eigenlijk, maar op het moment van optreden ben ik mijn zenuwen kwijt. Dat had ik ook in 2018, toen ik voor een vol Carré op mocht treden. Ik was op het begin zenuwachtig, maar op het moment dat ik ging zingen veranderde dat. Na afloop van het optreden kreeg ik veel compliment en een mooie ovatie van het publiek. Ik zat zo vol adrenaline, dat ik vergat om het orkest te bedanken. Vonden ze niet heel erg, maar ze lieten wel weten dat ze onder de indruk waren," zegt Lizzy. De toen 18-jarige zangeres mocht in Carré optreden, omdat ze een goede indruk had gemaakt bij &C Me, het platform van Chantal Janzen.

Talentvolle familie

Niet veel mensen zullen het weten, maar Lizzy is niet het enige talent in de familie. Zo zijn haar nichtjes Bella en Gigi Hadid internationaal bekend vanwege hun modellenwerk en dat geldt ook voor Lizzy's zus Joann, die plus-sizemodel is. Je zou zeggen dat Lizzy dan ook model zou worden, maar zij kiest voor iets anders. "Model lijkt mij hartsikkel leuk hoor, maar mijn passie ligt meer in de muziek".

Lizzy heeft dus een bekende familie, maar één belangrijk naam mag natuurlijk niet vergeten worden: Zayn Malik. De internationaal bekende artiest (tevens oud-lid van populaire Boyband One Direction) is de vriend van Gigi Hadid. Je zou zeggen, 'Lizzy, pak je kans', maar dat doet ze niet. "Het zou wel tof zijn, maar het is wel gewoon familie. Ik zou het ook niet zo snel vragen denk ik." Ook dit geeft weer aan dat Lizzy van nature heel bescheiden is. Uit de eerder uitgebrachte nummers kun je wel concluderen dat Lizzy er op eigen kracht ook wel komt.

Goed doel

Veel jonge artiesten doen er alles aan om rijk en beroemd te worden, maar dat geldt niet voor Lizzy. "Ik wil wel graag veel geld willen verdienen hoor later, maar dan wel om goede doelen te steunen en om mijn ouders te helpen en te verzorgen later. Dat siert Lizzy, die niet alleen maar wil zingen, maar ook nummers wil schrijven. "Ik vind Sia een heel goed voorbeeld. Veel mensen denken dat ze alleen maar zingt en weten niet dat ze ook nummers schrijft voor bekende artiesten. Dit lijkt mij wel het meest interessant om te doen."

Dat Van den Herik goede doelen heel belangrijk vindt, is te merken aan het bijzondere kerstnummer 'Flower in me' dat ze schreef en zong voor War Child. Ze wil met het nummer geld ophalen voor jonge vluchtelingen. De release vormt de aftrap voor haar actie ‘Love grows by giving’. Niet alleen zal Lizzy de volledige streamingopbrengst van haar single schenken aan War Child, ze gaat ook actief fondsen werven
via de website van de stichting. In het onderstaande audiofragment gaat ze er wat dieper op in.

Bijzondere verzoeken

Nu Lizzy steeds bekender wordt, betekent dat ze ook meer aandacht krijgt. Niet alleen van Chantal janzen, maar ook van mensen met bijzondere verzoeken. "Ik heb ooit een verzoek gehad van iemand die mijn gebruikte sokken wilde. Dat vond ik echt heel vies, haha. Er was ook iemand die vroeg ik nog een sugar daddy nodig had. Daar ben ik verder niet meer op in gegaan. Maar goed, dat hoort er wel een beetje bij".

Uiteindelijk komt Lizzy van den Herik er wel. Ze heeft een bescheiden houding en blijft daarom ook met beide benen op de grond staan, iets wat niet ieder talent kan zeggen. In de komende periode gaat Lizzy zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel en haar studie aan de Herman brood Academy afronden (ze hoeft nog maar 1 jaar). Van den Herik heeft aan Langstraat Media verteld dat er nog mooie projecten gaan komen binnenkort, maar zegt er verder niks over. Hoe dan ook, Lizzy van den Herik is nu al de nieuwe trots van Kaatsheuvel.

Deel dit bericht met je vrienden!