Ad genomineerd voor Musical Award ‘Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Productie’: ‘Een aangename verrassing’

DRUNEN - Ad Knippels uit Drunen is genomineerd voor een Musical Award voor zijn rol in Come From Away. Hij maakt kans op deze trofee in de categorie ‘Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Productie’. Voor een nominatie in een kleine productie kom je in aanmerking als de cast niet meer dan veertien acteurs telt.

“We hadden de laatste repetitie voor we de nieuwe première van Come From Away hadden. Door corona hebben we namelijk drie maanden stilgelegen. Iedereen was aanwezig en toen stonden Eline de Ruig en Patrick Martens er opeens met gouden enveloppen.” Knippels had niet verwacht dat hij genomineerd zou worden, maar toen er werd gezegd dat er twaalf nominaties zijn voor de musical waar hij in speelt, ontstond er een sprankje hoop. “Toen dacht ik: 'nou dat zou wel heel leuk zijn'. Maar iedereen binnen de cast is hartstikke goed, dus het was een aangename verrassing.”

Eerdere nominaties
In totaal is dit de vierde individuele nominatie voor Knippels. Eerder is hij al genomineerd voor zijn rollen in Spring Awakening, Fun Home en Anastasia. In 2011 won hij de Musical Award voor ‘Beste Mannelijke Bijrol in een Kleine Musical’, voor de vertolking van de volwassen mannenrollen in Spring Awakening.

Reünie
Nadat de nominaties bekend worden gemaakt is er een nominatielunch. Dit is vooral een persmoment, waar de voorzitter van de Musical Awards een woordje houdt en er foto’s worden gemaakt van alle genomineerden. Daarnaast is er natuurlijk genoeg eten aanwezig. Voor Knippels voelde het als een reünie met collega’s. “Ik zit al een tijdje in het vak, dus ik ken heel veel mensen. Het was vooral heel gezellig.”

Voorpret
Knippels heeft geen enkel idee wie de award gaat winnen. Omdat de andere genomineerden volgens hem ook erg goed zijn, kan hij hier geen uitspraak over doen. Knippels heeft wel besloten dat hij zich gaat voorbereiden. Hij wil namelijk niet met zijn mond vol tanden staan, mocht hij de award in de wacht slepen. “De eerste keer dat ik genomineerd werd, zei ik tegen mijn vrouw dat ik niet denk dat ik hem ga winnen en dat ik me er daarom niet op voor ga bereiden. En toen zei mijn vrouw, als je nou denkt: ‘ik maak best kans’, heb je in elk geval de voorpret. Dus nu denk ik ook: 'het kan best'."

Twaalf nominaties voor waargebeurd verhaal
In totaal is de musical Come From Away twaalf keer genomineerd. Knippels vindt dit geweldig, maar het was ook onverwacht, omdat ze na de première maar één week hebben kunnen spelen door de coronamaatregelen. “Dat is voor zo’n korte periode dat wij gedraaid hebben een enorme waardering.” Knippels zag de musical voor het eerst op West End en wist toen zeker dat hij hierin wilde spelen, mocht de musical naar Nederland komen. In het stuk speelt hij onder andere de rol van Nick. Hij is een Britse alleenstaande man die in een vliegtuig zat dat door 9/11 werd omgeleid. Hierdoor strandde het vliegtuig in het Canadese dorp Gander. Hij komt daar in contact met een vrouw en zij worden uiteindelijk verliefd op elkaar. De verhalen uit de musical zijn echt gebeurd, dat maakt het voor Knippels bijzonder.

De uitreiking van de Musical Awards is op 28 april in Rotterdam Ahoy.

Foto: Anne van Zandwijk

Deel dit bericht met je vrienden!