Basisscholen Langstraat: ‘Mogelijke versoepeling mooie middenweg’

LANGSTRAAT - Het OMT heeft de overheid geadviseerd om vanaf 20 september meer te versoepelen op basisscholen. De regel is nu dat wanneer een leerling positief test op corona, de hele klas thuis in quarantaine moet. Als het aan het OMT ligt, gaan straks alleen nog degene die intensief in contact zijn geweest met de besmette leerling in quarantaine.

Basisschool De Blokkendoos
De directeur van basisschool De Blokkendoos Nick de Lange denkt dat de mogelijke nieuwe versoepeling totaal geen zin heeft. “Kinderen zoeken elkaar altijd op en zijn de hele dag met elkaar in contact. Wij kunnen proberen om de groepen enigszins gescheiden te houden maar in de pauze of na school zoeken ze elkaar toch op. Hierdoor moet met de nieuwe versoepeling alsnog iedereen in quarantaine.”

Basisschool De Biezenkring
Op basisschool De Biezenkring zijn ze blij met het nieuwe advies van het OMT. De directrice van de school uit Dongen Monica Michels van Moergastel denkt juist dat het heel goed mogelijk is om te zien wie er intensief in contact is geweest met een besmette leerling. “Omdat wij een kleine school zijn, weten we altijd wel wie er met wie in contact is. Wij weten wie er bij elkaar in de buurt zitten in het lokaal en buiten school weten de ouders zelf natuurlijk ook wanneer hun kind risico heeft gelopen. Als zij met ons meedenken kunnen ze hun kinderen thuishouden als ze denken dat er een risico is.”

Eerdere coronabesmettingen op de school hebben niet tot meerdere besmettingen geleid. “Wij denken dat het goed mogelijk is dat er helemaal niemand meer in quarantaine hoeft op onze school maar we begrijpen de voorzichtigheid. Deze versoepeling is een mooie middenweg”, aldus Monica Michels van Moergastel.

Basisschool Besoyen
Susanne Leijtens van basisschool Besoyen in Waalwijk staat ook voor een nieuwe uitdaging. “Wij hebben gezorgd dat alle maatregelen op onze school kunnen worden nageleefd. Na het nieuws van deze mogelijke versoepeling moeten we opnieuw gaan kijken hoe we dit op kunnen lossen. We zijn zelf geen experts dus we volgen het advies van de overheid zo goed mogelijk op.”

Oplossingen
De drie scholen zijn het over één ding in ieder geval eens. Zolang iedereen goed blijft schoonmaken en de lokalen laat doorluchten, kan ervoor gezorgd worden dat er zo min mogelijk besmettingen op school zijn.