Briketten van paardenpoep als oplossing voor mestprobleem

KAATSHEUVEL - Luuk Broos uit Kaatsheuvel denkt een oplossing te hebben gevonden voor het mestprobleem. Hij wil gedroogde paardenmest hergebruiken als briketten voor de open haard.

Broos kwam op het idee tijdens een bezoek aan Cuba een paar jaar geleden, vertelt hij in Langstraat Languit. “Daar smeerden ze de poep op de muren om te drogen. Later bleek dat ze dat daarna gebruikten om de kachel te stoken.”

Voormalige horecaondernemer Broos runt inmiddels dagbesteding Ons Plekske in Vinkel. Daar heeft hij ook vier paarden, die ingezet worden voor paardentherapie. “Daar hebben we veel mest van. Ik dacht daar kunnen we wat mee.”

Wijnkistjes
Inmiddels is hij op kleinschalige manier begonnen met het drogen van de mest, die vervolgens in houten doosjes zo groot als wijnkistjes wordt gedaan. “Die kistjes kun je ook mee verbranden”, lacht hij.

De productie van de kistjes kan gedaan worden als dagbesteding bij onder meer het Plekske, geeft de ondernemer aan. Broos wil het project opstarten en dat anderen het verder opzetten. “Ik wil er ook boeren bij betrekken.”

Reukloos
Met de productie van de mestkistjes als briketten zou het mestoverschot worden teruggebracht, denkt Broos. Stinkt dat niet naar mest als je het gaat verbranden? “Het is reukloos”, verzekert hij.

Deel dit bericht met je vrienden!