Bruine bonen-ruil als bindmiddel in Waalwijkse ‘klimaatstraat’ (video)

WAALWIJK – Tien jaar geleden werd de Peter Corneliusstraat in Waalwijk uitgeroepen tot dé klimaatstraat van Nederland. Hoe is het er nu? Vormt een milieuvriendelijke manier van leven er nog altijd de basis? Langstraat Media nam de proef op de som en kreeg een lesje over bruine bonen-ruil, warme truiendagen en de ‘Waalwijkse Pavarotti’.

Gedwee dalen de regendruppels neer op de Peter Corneliusstraat in Waalwijk. Tien jaar geleden is het dat weerman Piet Paulusma en artiest Jim Bakkum hier de champagne inschonken en stukken ‘klimaattaart’ uitdeelden aan de bewoners, die toen net met elkaar winnaars waren geworden van de landelijke Klimaatstraatfeest-competitie. Daarin scoorden ruim 1200 huishoudens in 5507 straten punten met energiebesparingen. Maar aan die festiviteiten herinneren deze druilerige dinsdagmiddag nog maar weinig. De Peter Corneliusstraat lijkt een straat, zoals er zovele zijn in Nederland. En toch: bijzonder is het hier nog weldegelijk. “Hoe we hier met elkaar omgaan is behoorlijk uniek”, stelt Lucy Maijer, een van de boegbeelden in dit stadsdeel. “Met elkaar zorgen we ervoor dat we in deze straat zuinig met het klimaat omgaan.”

Ze geeft het onomwonden toe: ook tien jaar nadat de Peter Corneliusstraat werd uitgeroepen tot dé klimaatstraat van Nederland, vormt een milieuvriendelijke gedachtegang hier nog altijd gemeengoed bij de bewoners. “We delen met elkaar auto’s, we zorgen dat we zuinige lampen gebruiken en we gaan doelmatig met de grondstoffen om”, vertelt Lucy. En, voegt ze eraan toe: “We helpen elkaar met het krijgen van een goede maaltijd.” Ter illustratie wijst de Waalwijkse naar het ‘klimaatkastje’ in haar voortuin, een zonderlinge mengelmoes van tomatenpuree, blikken soep en tal van andere lang houdbare voedingsmiddelen. “Als iemand bijvoorbeeld een zakje bruine bonen wil pakken, dan mag dat. Op voorwaarde dat diegene er een ander lang houdbaar product voor terugzet. Voedsel ruilen, ja. Dat tekent de saamhorigheid in dit deel van de stad. Sociaal en milieubewust; zo gaan we hier met elkaar om.”

In alle redelijkheid valt dus vast te stellen dat de Peter Corneliusstraat, die tien huizen telt, zijn ‘klimaat-status’ ook tien jaar na het winnen van de prijs nog altijd waarmaakt. Dat laatste onderschrijft Bjorn Kroon, een andere buurtbewoner. Feilloos herinnert hij zich nog de afgelopen winter, toen een huis in de straat het domein was van een heuse ‘warme truien-dag’. “Met elkaar hadden we afgesproken om de verwarming niet aan te zetten. In plaats daarvan kleedden we ons extra warm aan. Ook op die manier helpen we moeder een aarde een beetje”, zegt de man, die deze natte zomerdag overigens gewoon gehuld is in korte broek en slippers.

En niet alleen voor een warme truien-dag is Kroon te porren, zo weten zijn buren inmiddels. Tien jaar terug was hij een van de zangers van het zogenaamde Klimaatlied, dat in die periode is geschreven om zo het klimaatvriendelijke straat-DNA nog wat extra cachet te geven. En nog altijd heft hij het nummer aan, wanneer in de wijk een buurtfeest plaatsheeft. “Dat tekent de sfeer hier”, besluit de ‘Waalwijkse Pavarotti’. “We zijn er voor elkaar. Ook wanneer er op straat een feestje wordt georganiseerd.”

Klimaatvriendelijk vanzelfsprekend, passend bij de nobele inborst van de Peter Corneliusstraat in Waalwijk.