Burgemeester Nol Kleijngeld: ‘Let een beetje op elkaar’

WAALWIJK - Burgemeester Nol Kleijngeld heeft dinsdag in een uitgebreide post op Facebook zijn gevoelens geuit over de coronacrisis. Dit is zijn gehele verhaal, met als titel: Let een beetje op elkaar.

Let een beetje op elkaar
Misschien hebt u me de afgelopen week (op Facebook) gemist. Dat klopt, omdat ik vanwege een medische ingreep aan mijn hand even uit de running ben geweest. Een klein ongemak, juist nu. Maar het gaat de goede kant op.

Juist nu, want we zijn in de ban van het Coronavirus. Vorige week dinsdag schat ik nog in dat de raadsvergadering op donderdag gewoon kan doorgaan. Een dag later word ik ingehaald door een reeks maatregelen vanuit Den Haag en annuleren we de bijeenkomst alsnog. Niet lang daarna sluiten horeca en scholen hun deuren.

Premier Rutte en de zijnen nemen het virus ernstig. Wie de alarmsignalen vanuit Italië kent, snapt waarom. Vooral vanuit de medische hoek wordt met nadruk op de ernst van de situatie gewezen. Niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren. Wordt het virus slomer wanneer de zon zijn gezicht meer laat zien? Of hebben we daar niet zoveel aan, want met de kou valt het in Italië tenslotte ook wel mee?

Hoe dan ook, ondertussen maken veel mensen zich zorgen hoe het verder moet. Ik ken een twintiger die serieus en hard aan zijn toekomst werkt. Met zijn vriendin is hij hard op zoek naar een koopwoning. Maar nu heeft zijn baas arbeidstijdverkorting aangevraagd. Wat nu?
Een meisje van negen, bij ons in de straat, vindt enkele weken extra vakantie maar wat leuk. Tegelijk maakt ze zich ook zorgen over onze wereld. Je schat het niet altijd zo in bij een leerling van de basisschool, maar stille wateren hebben diepere gronden dan je soms denkt.
Ik word geappt door een plaatselijke ondernemer, die actief is in de voedseldistributieketen: `Wij nemen Corona heel serieus en we zorgen ervoor dat de supermarkten vol blijven', klinkt het met overtuiging. Zondagmiddag word ik gebeld door een horeca-onderneemster. Ze vindt het raar dat we ons sociaal moeten onthouden, maar dat de terrassen in het centrum intussen wel vol zitten. 'Ik denk dat ik ga sluiten, want dit is echt niet verantwoord'. Wanneer de maatregel om alle horeca te sluiten afkomt, is ze al
dicht.

Ik maak me zorgen om mijn moeder en schoonmoeder, die beiden een respectabele leeftijd hebben. 'Wij oudjes blijven bij elkaar uit de buurt. Je weet het maar nooit, Nol.' Er zijn heel wat ouderen, die zich inmiddels behoorlijk eenzaam moeten voelen.
En alsof er niets aan de hand is, wordt zaterdagmorgen het oud papier door de scouting, net als altijd, netjes opgehaald. Alsof er niets aan de hand is, surveilleert de politie, rukt de brandweer uit, draait de gezondheidszorg op volle toeren, wordt ons vuilnis opgehaald, vertrekken de vrachtauto's van Spar vanuit Waalwijk om op tijd het hele land te bevoorraden. Zoals altijd.

Ik kan me niet voorstellen dat je geen vragen hebt. Die hebben we allemaal. Wat ik graag wil meegeven: blijf de adviezen en richtlijnen tegen het Coronavirus opvolgen. Hiermee gewapend zijn we samen aan zet om onze ouderen en inwoners met een zwakke gezondheid te beschermen. Blijf dat doen.
Het is tijd om het gezamenlijk belang boven het eigen belang te stellen. Of, in de woorden van onze minister-president: 'Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar.'

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk