De kop is eraf voor het Nederlands Elftal

QATAR - Het Nederlands Elftal is het wereldkampioenschap in Qatar goed begonnen. Tegen de op papier zwaarste tegenstander van de poule moest de Nederlandse fan lang geduld hebben, maar in de slotfase werd door PSV'er Cody Gakpo de wedstrijd opengebroken. Uiteindelijk zorgde Davy Klaassen voor het slotakkoord: 0-2.

De kop eraf
Zo'n eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap wordt vaak benoemd als de moeilijkste van het toernooi. Iedereen moet nog in zijn ritme komen en het spel is vaak botweg niet om aan te gluren. Dat was bij het Nederlands Elftal tijdens de wedstrijd tegen Senegal niet anders. Het tempo was te traag en er werd door verschillende spelers vaak onnodig balverlies geleden. Oranje had geluk dat ook Senegal bar weinig klaarspeelde qua kansen, waardoor een eventuele blamage uitbleef. De beste kans voor Nederland in de eerste helft was voor Frenkie de Jong, maar de middenvelder van FC Barcelona had veel te veel tijd nodig. In de tweede helft werd Senegal wel gevaarlijker, waarbij de debuterende Noppert een aantal keer reddend moest optreden en die rol meer dan naar behoren invulde. Nederland creëerde tot aan minuut 84 niet veel meer, totdat Frenkie de Jong de bal maar eens de zestien in legde, perfect op het hoofd van de inlopende Gakpo. De Senegalese doelman zat er gruwelijk naast en zodoende was daar eindelijk de openingstreffer. Het was voor de PSV-aanvaller overigens alweer zijn zestiende doelpunt dit seizoen, nationaal en internationaal. Na een messcherpe counter in de absolute slotfase wist de ingevallen Klaassen een rebound te benutten, waardoor Nederland nu aan kop gaat in de groep.

Uitgelezen kans op groepswinst
Nadat de formatie van Louis van Gaal met drie punten de bus instapte, moet het nu nog minimaal een keer winnen om door te gaan. Die wedstrijden worden gespeeld tegen de (wederom op papier) laagvliegers van de poule: Ecuador en de gastheer Qatar. De wedstrijd tussen die twee landen eindigde in een 0-2 overwinning in het voordeel van de Zuid-Amerikanen. Vrijdag is Nederland aan de beurt om Ecuador over de knie te leggen. Daarvoor zal het wel scherp moeten zijn, want bij vlagen liet Ecuador (weliswaar tegen Qatar) flitsend voetbal zien, met de in bloedvorm verkerende spits Valencia in het bijzonder. Hij trof tweemaal doel in de openingswedstrijd van het WK. Als Nederland het treffen met Ecuador winnend afsluit, dan is de kans op groepswinst levensgroot. Dan zou het namelijk afstand nemen van Ecuador - die nu nog op gelijke punten als Nederland staan - en zou het tegen Qatar aan een punt genoeg hebben voor groepswinst. Bij een gelijkspel tussen Senegal en Qatar is Nederland bij winst tegen Ecuador al zeker van de achtste finale. Zover is het echter nog niet, vrijdag om 17.00 wordt er tegen Ecuador afgetrapt.