Dongense studente ziet veel voordeel in online les (video)

DONGEN - Door de coronapandemie is er natuurlijk heel veel veranderd, zo ook voor studenten. Ze mogen een stuk minder vaak of soms zelfs helemaal niet meer naar school en zien dus ook hun klasgenoten een stuk minder. Hoe gaan studenten hiermee om? 

Viviënne Ligtenberg  is een negentienjarige studente uit Dongen, die ook een heel ander studentenleven heeft dan een jaar geleden. Ze zit nu in haar derde en tevens examenjaar van de studie sport en bewegen op ROC Tilburg.  “Ik heb wel een heel diverse schoolweek, dus zit niet de hele dag thuis. Zo heb ik op vrijdag een hele dag online les, al zijn de colleges zelf wat mij betreft niet echt een meerwaarde. Het is namelijk iedere week hetzelfde is” vertelt de negentienjarige studente. Daarmee doelt ze op de informatie die de docenten geven.  

Viviënne staat rond een uur of acht op, iets later dan normaal. Om kwart voor negen begint haar eerste les, dus ze heeft alle tijd om rustig wakker te worden. Je merkt aan Vivienne dat deze les niet zoveel nut heeft. “Omdat het dus elke week hetzelfde is, vind ik dat er te weinig verteld wordt van wat er verteld zo moeten worden. Er wordt namelijk niet zo veel inhoudelijke theorie verteld. Ook vind ik dat ze duidelijk tot een punt moeten komen wat de opdracht is. Dit is wat ze nu niet doen,” vindt Viviënne. 

De lessen duren ook veel korter dan dat ze gepland staan. “Op het rooster staat dat deze les anderhalf uur duurt, en hij is nu om half tien al afgelopen, dus dat wordt wel even wachten tot de volgende les. Als ik dan moet wachten en ik heb geen opdracht, dan ben ik snel afgeleid en ga ik mijn nagels lakken of een spelletje spelen en tik toks kijken.”

 

Een andere aanpak

“Als docent zijnde zou ik het wel anders aanpakken. Wat ik zou doen is altijd een opdracht koppelen aan de theorie en die opdracht aan het einde van de les bespreken. Zo heb je ook heel de les nuttig besteed,” vertelt Viviënne. “Zelf zou ik de lessen meer achter elkaar plakken, dat is voor ons veel fijner,” aldus Viviënne. 

 

 Elk nadeel heeft zijn voordeel

Viviënne ziet het thuis les hebben nu als een groot voordeel, zeker op de vrijdag is er lekker veel vrije tijd en heeft ze meer tijd om te doen wat ze wil. In het einde van het tweede jaar was dat wel anders. “Aan het einde van het tweede jaar waren we bezig met examens af te ronden, omdat iedereen persoonlijke informatie kreeg en nodig had was het wel even chaos in de online lessen,” aldus de Dongense studente. Als viviënne op school had gezeten op vrijdag, zou ze tot vijf uur op school zitten. “Nu is het half twee en ik heb weekend,” aldus Viviënne.