Eenzaamheid teistert boomlang Efteling-icoon (video)

NIEUWKUIJK - Waar de grote Efteling afgelopen woensdag de deuren weer opende, moet de mini-Efteling in Nieuwkuijk noodgedwongen dicht blijven. Tot groot verdriet van de vrijwilligers, die zich niettemin strijdbaar opstellen. “Misschien dat er ooit nog een versoepeling zal komen waardoor bezoek wel kan komen.”

Hij heeft zijn postuur wat tegen, mini-Langnek, de meest in het oog springende verschijning in de mini-Efteling in Nieuwkuijk. Maar toch: als hij goed kijkt kan hij vanaf hier zien hoe het zijn grote broer, ’s lands bekendste Langnek, vergaat in de ‘echte’ Efteling. Eén ding is zeker: de Langnek in Kaatsheuvel ziet deze dagen een stuk meer bezoekers langs zich voorbijtrekken dan die in Nieuwkuijk. “Vanwege de anderhalve meter maatregel moet ons pretparkje voorlopig helaas gesloten blijven”, zegt Sander de Vaan (19), een van de trouwe vrijwilligers van de mini-Efteling. “Ons parkje is te klein om mensen toe te kunnen laten.”

Wonderlijk gezicht
Het is een wonderlijk gezicht, de wijze waarop Sander -Efteling-fan in hart en nieren- er desondanks het beste van probeert te maken in de Nieuwkuijkse achtertuin, waar de mini-Efteling al zo’n 35 jaar gevestigd is. Met zijn collega-vrijwilligers benut de Leusdenaar de noodgedwongen sluiting om al die karakteristieke sprookjesfiguren om hem heen wat op te knappen. En dat doet hij met verve. De mini-draakjes, de kabouters met zijn hun olijke puntmutsjes, de inwoners van het spookhuis op zolder; Sander vertroetelt ze zoals een moederpoes dat doet met haar kittens. “Als we straks onze gasten weer kunnen verwelkomen willen we dat de poppen er goed bij staan”, zegt hij enthousiast. “Vandaar dat we ze nu een opknapbeurt geven.”

Virus
Waar de grote Efteling woensdag jongstleden de deuren weer kon openen, blijven de poorten van de Nieuwkuijkse equivalent voorlopig dus nog dicht. Tot wanneer valt nu nog niet te zeggen, aangezien dit afhankelijk is van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt. En, tenminste zo belangrijk, of er mogelijk een vaccin komt. Wat vaststaat: de anderhalve meter-maatregel naleven in het mini-sprookjesbos is eenvoudigweg onmogelijk. Daarvoor is de ruimte eenvoudigweg te beperkt. “Misschien dat er ooit nog een versoepeling zal komen waardoor bezoek wel kan komen, maar voorlopig zijn we helaas gesloten”, stelt Sander, terwijl mini-Holle Bolle Gijs op de achtergrond hoorbaar om papier smeekt.

Herkenbare melodietjes
En zo echoën er voor Efteling-fanaten meer herkenbare melodietjes langs de muren van de Nieuwkuijkse achtertuin. Die van het Rode Schoentjes-sprookje bijvoorbeeld. Of van het Carnavalsfestival, waarvan de decors hier zijn opgetrokken uit een verzameling van lege melkflessen, vele liters verf en piepschuim. “Dit was onze eerste attractie toen we ons park in 1985 openden”, vertelt Sander trots. "Daarna zijn er nog talloze dingen bijgekomen, zoals je ziet.”

Sander, al jaren Efteling-abonnementhouder, leurt op dat moment met een enorm hoofd onder zijn armen door ‘zijn’ mini-Sprookjesboos. Het is dat van Langnek, alleen dan met een wat bleke opslag in vergelijking met dat van de grote roerganger in Kaatsheuvel. ,,Dit is de oude Langnek, hoor”, legt hij uit. "Een tijdje terug hebben we zijn hoofd vervangen.”

Passie
Het tekent de passie waarmee de vrijwilligers in de mini-Efteling omgaan met hun bewoners. Ze gaan er met hun tijd mee. Desondanks blijft hier ook voor oude, pensioengerechtigde helden plaats. Maar toch nog even over Holle Bolle Gijs, die het in dit coronatijdperk zonder passerende gasten moet doen in Nieuwkuijk. Valt hij niet erg af in deze periode? “Dat valt reuze mee”, is Sander stellig. “We geven hem genoeg papier. Over onze Holle Bolle Gijs hoeft niemand zich

Deel dit bericht met je vrienden!