Eindexamenkandidaat: ‘We schrijven wel historie’

WAALWIJK – Tom van Oers (17), examenkandidaat op de Walewyc, doet dit jaar geen centraal examen voor vmbo-T vanwege het coronavirus.

Dat is het gevolg van het besluit van minister Slob (onderwijs) eerder deze week. Hij maakte duidelijk dat het diploma moet worden uitgereikt aan de hand van de resultaten van de schoolexamens.

Voor Van Oers is het niet zo erg dat de centraal examens niet doorgaan. “Ik heb maar één verliespunt en nog een aantal compensatiecijfers. Ik kan in principe niet meer zakken.”

Hij geeft wel aan mee te leven met de leerlingen die er niet zo goed als hij voor staan. Ze worden ‘op slot gezet’; degenen die een verliespunt stonden door de schoolexamens, kunnen deze niet meer naar een voldoende werken met de examens in mei.

De examenkandidaat vertelt dat de lessen via online platformen ook geen goede voorbereiding zouden zijn voor de centrale examens. “Sommigen zetten hun camera gewoon uit en gaan zitten gamen of spelletjes doen op hun telefoon.”

Het enige nadeel volgens Van Oers is dat er geen ‘echt’ afscheid kan worden genomen. “Máar we worden niet snel vergeten op de Walewyc. Ik vind het aan de ene kant ook best cool, want we zullen wel historie schrijven.”