Geen dubbele kosten door efficiënte diagnostiek

TILBURG / WAALWIJK – Zo’n duizend patiënten melden zich dagelijks bij een van de 74 prikposten van Diagnostiek Brabant (DB). Koeriers zorgen er vervolgens voor dat de bekende buisjes met bloed of andere afnamen snel worden afgeleverd bij de laboratoria in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. “Zo is de uitslag over het algemeen dezelfde dag bij de eigen huisarts”, aldus Sandra van Amelsfoort, algemeen directeur van DB.

DB biedt eerstelijnsdiagnostiek in de directe woonomgeving van de patiënt. Denk aan laboratorium- en oogonderzoek, radiologie, echografie, bloeddrukmeting en gastroscopie. De regie ligt bij de huisarts. Ook kunnen patiënten bij DB terecht voor bloedafname voor de specialisten uit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Eigen risico
De informatievoorziening van DB is erop gericht om de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn te vergemakkelijken. Zo is een uitslag van een bloedafname, aangevraagd door de huisarts, ook direct beschikbaar voor de specialist. “Dit werkt heel efficiënt wanneer de huisarts belt voor overleg”, vertelt Jobien Olijhoek, internist in het TweeSteden Ziekenhuis en medisch directeur tweede lijn bij DB. “Ook voorkomen we, wanneer de patiënt wordt verwezen naar het ziekenhuis, dat de patiënt twee keer bloed moet laten prikken (geen dubbbeldiagnostiek en tevens patiëntvriendelijk) en voorkomen we dubbele kosten en/of impact op eigen risico.”

Ondersteuning huisartsenpraktijk
Een belangrijke taak van DB is het faciliteren van de huisarts. Zo verzorgen zij de stikstof en zuurstof op de praktijk en zetten ze point-of-careapparatuur neer. Op deze manier kunnen huisartsen zelf de diagnostiek uitvoeren, waardoor het voor de patiënt soms al tijdens het huisartsbezoek duidelijk is of er gestart moet worden met een antibioticakuur. Van Amelsfoort: “Onze diensten zijn erop gericht om de huisarts optimaal te ondersteunen, zodat hij kan doen waar hij het beste in is, namelijk het bieden van directe patiëntenzorg.”

Bij u in de buurt
Wilt u weten voor welke eerstelijnsdiagnostiek u terechtkunt op een locatie van DB bij u in de buurt, kijk dan op www.diagnostiekbrabant.nl of bel naar 013-539 36 36.

Deel dit bericht met je vrienden!