Het effect van Edwin Klaasens corona-statement

WAALWIJK - De Waalwijkse bakker Edwin Klaasen raakte tijdens zijn skivakantie in Italië besmet met het coronavirus. Over de maatregelen die hij zelf nam communiceerde hij openhartig via Facebook. Het gevolg? Een enorme hoeveelheid media-aandacht. Zijn verhaal ging ‘viraal’, zoals dat online heet.

Het zijn rare tijden voor Edwin, zijn vrouw Vivian en hun twee kinderen. Een welverdiende skivakantie bleek de opmaat voor een zelfverkozen huisarrest. “Wij zijn 1 maart, die zondag, teruggekomen uit Italië. Uit wat toen bekend werd als risicogebied”, vertelt Klaasen in Langstraat Languit. Ze waren daar met zes stellen op vakantie.

Beluister het interview in Langstraat Languit

Het risico bleek reëel. “Zondagavond en maandag kregen we allemaal het griepgevoel, kuchen werd hoofdpijn en hoesten”, vertelt de Waalwijkse bakker van zuurdesembrood. “We hebben zelf de GGD gebeld met de mededeling dat we uit dat gebied kwamen en klachten hadden.”

Onrust voorkomen
De stellen besloten allemaal thuis te blijven van werk en school. Na het telefoontje met de GGD volgde een test. Eerst werd een ander stel uit de groep positief bevonden, woensdag 4 maart kwam die boodschap voor Edwin en zijn vrouw. “Toen heb ik op Facebook gedeeld dat we alle voorzorgsmaatregelen zelf al getroffen hadden en thuis waren gebleven”, geeft hij aan. Hij kreeg veel reacties uit zijn omgeving en van relaties op het bericht. “We krijgen veel lieve berichten, dat is wel heel gaaf. Ik ben blij dat we met ons statement veel onrust hebben kunnen wegnemen.”

Behalve reacties uit zijn omgeving, kwamen er ook reacties uit de media. Want wat volgde was een stortvloed aan media-aandacht. Zo’n beetje alle omroepen, bladen en kranten hingen bij hem aan de telefoon. Van het NOS-journaal op maandag tot Jinek op dinsdag en alles daaromheen.

Verlossende woord
In de uitzending van Jinek kwam voor Edwin het verlossende woord. Daar gaf een viroloog aan dat hij echt niet meer besmettelijk is. Dat is zo als je meer dan 24 uur geen klachten meer hebt, maar de Waalwijker worstelde met de vrijblijvendheid van die boodschap, gaf hij dinsdag op Langstraat FM aan. “Tot nu toe zitten we nog binnen. Ik mag ook naar buiten, maar ik wil eigenlijk een garantie dat ik niet meer besmettelijk ben, een vrijbriefje dat ik de deur uit kan, zonder dat ik er op aangesproken kan worden.”

Klaasen heeft wel een advies voor mensen die zich niet lekker voelen of die denken dat ze mogelijk het virus hebben. “Neem je eigen verantwoordelijkheid als je je niet lekker voelt. Dat is mijn advies, blijf gewoon thuis, zoek het gewoon niet op. Blijf gewoon relaxt, als je griep hebt, blijf je ook thuis. En zorg dat als je kwetsbaar bent, je contact vermijdt. En verder, net wat meneer Rutte zegt: rustig blijven.”

Woensdagmorgen is Edwin weer gebeld door de GGD, laat hij via Twitter weten. "Zij meldde dat de GGD bezig is een brief op te stellen die je krijgt als je genezen bent verklaard. Zij merken dat hier behoefte aan is. De media-optredens lijken dus het gewenste resultaat te krijgen!"

Meer verhalen uit de regio op de radio
Elke dag tussen 10.00 en 12.00 uur hoor je in Langstraat Languit op Langstraat FM het gesprek van de dag. Stem af op FM 106.8 of luister digitaal.

Deel dit bericht met je vrienden!