Jan de Haan heeft meer 600.000 bidprentjes verzameld: ‘Ieder bidprentje heeft zijn eigen bijzondere verhaal’ (Video)

DRUNEN - Het kostte Jan de Haan uit Drunen veertig jaar, maar heb je ook wat. De vriendelijke man uit Drunen verzamelt bidprentjes en heeft er ondertussen al meer 600.000. "Ik ben al jaren bezig om alles goed te sorteren en op alfabet te zetten", geeft Jan aan.  Een bidprentje ('gedachtenisprentje' of 'doodsprentje') is een prentje, dat vaak  wordt uitgegeven als aandenken bij een overlijden van een dierbare.

Jan begon met het verzamelen van de bidprentjes toen hij zijn stamboom ging checken. "Ik kwam op een bepaald moment bidprentjes tegen van mijn familie en vond het heel bijzonder. Ook de boodschappen die er op staan". De in Baardwijk geboren Jan wilde daarna meer bidprentjes hebben, omdat hij het zonde vond dat mensen zoiets zomaar weggooien. Uiteindelijk zorgde dat voor een grote verzameling, waardoor nu drie kamers in zijn huis vol staan met bidprentjes.

Toch is Jan niet van plan om te stoppen met zijn verzameling. "De mensen kunnen hun bidprentje afgeven aan de Schubertstraat 24 in Drunen", geeft Jan aan. De verzamelaar krijgt soms duizenden bidprentjes tegelijk afgeleverd. Zijn collectie bestaat daardoor uit bidprentjes van oud-militairen tot aan die van koning Boudewijn en president Kennedy.

Deel dit bericht met je vrienden!