‘Kinderen durven straat niet meer op vanwege wolf’

WAALWIJK - Er wordt al dagen over weinig anders gesproken. De wolf, die het gemunt heeft op vee, heeft ook Brabant aangedaan en roert zich in de Langstraat. Het zorgt niet alleen voor onrust, maar ook voor financiële schade bij de boeren. Vandaar dat ZLTO wil dat die schade vergoed wordt door de overheid. “Er moet een oplossing komen”, stelt Reinier Renzerink van de vereniging voor boeren en tuinders.

ZLTO wil niet alleen financiële compensatie voor boeren die onaangekondigd bezoek krijgen van wolven. De organisatie pleit daarnaast onder meer ook voor het opstellen van een beheerplan waarbij per gebied wordt vastgesteld voor hoeveel wolven ruimte is.

Zwervende wolf
“We moeten het onderscheid maken tussen de gevestigde roedels wolven die je op bijvoorbeeld op De Veluwe ziet en de zwervende wolven waardoor nu al talloze veehouders geteisterd zijn”, zegt hij. “Die eerste groep heeft het vooral gemunt op wild, waardoor de overlast voor boeren beperkt is. Het zijn met name de zwerfwolven die voor problemen zorgen voor de boeren en hun vee.”

Verschillende boeren hebben inmiddels al melding gemaakt van schade aan hun vee. Zo zijn tal van schapen slachtoffer geworden van de wolf. “Maar je hoort ook geluiden van kinderen in de regio die de straat niet meer op durven vanwege de wolf”, weet Renzerink. “De problemen zijn dus van serieuze aard.”

Tips
Op de website van ZLTO staan tips voor veehouders. Zo wordt geadviseerd geen kreupele of zieke dieren bij de kudde te laten lopen. Daarnaast roept de organisatie boeren op nageboortes meteen op te ruimen en voor adequate afrastering met stroom te zorgen. Op die manier hoopt ZLTO dat wolven op afstand blijven.Veehouders die geteisterde dieren treffen wordt verzocht contact te leggen met het Faunafonds.

Renzerink noemt de huidige situatie rond de wolf niet langer acceptabel. “Er moet een oplossing komen voor dit probleem.”

Deel dit bericht met je vrienden!