Kinderen Loon op Zand zetten zich in voor betere gemeente (Video)

LOON OP ZAND - De gemeente Loon op Zand is een paar nieuwe politici rijker: geen ervaren rotten, maar jonge, hardwerkende talenten. Verschillende leerlingen van verschillende scholen in Loon op Zand hebben zich onlangs aangemeld voor de kinderraad en willen de gemeente graag verbeteren. Op donderdag 2 december werden de kinderen geïnstalleerd in de raad en hebben zij nu officieel medezeggenschap.

"Het is heel bijzonder dat de kinderen zich hebben aangemeld met goede ideeën", geeft burgemeester Hanne van Aart aan. De burgemeester installeerde de kinderen persoonlijk en vindt het vooral bijzonder dat ze zich op jonge leeftijd al inzetten voor de gemeente. "Je spiegelt het ook wel een beetje aan jezelf. Deed ik dat vroeger ook zo? Of deed ik het toch anders?", vertelt Van Aart.

Installatie van de kinderen
Eigenlijk zou de installatie in een volle zaal plaatsvinden, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat niet. Daarom organiseerde de gemeente een walk-through. "We wilden dit feestelijke moment wel een beetje fysiek vieren, dus vandaar dat we voor deze manier hebben gekozen", vertelt Van Aart.

De kinderen kwamen één voor één de collegezaal binnen, waar de burgemeester hen opwachtte. Na een kort gesprek met Hanne van Aart, draait het toekomstige lid van de kinderraad zich om en richt zich tot de volwassen raad. De raad kon op zijn beurt vragen stellen aan de jonge politicus, die vervolgens zijn plan vertelde. Alle plannen maakten indruk op de volwassen raadsleden, die na afloop van de installatie toegaven dat ze onder de indruk waren van de jongeren.

De komende weken zal meer duidelijk worden over welke plannen uitgevoerd kunnen worden van de jongeren en of er nog wat 'gefinetuned' moet worden aan het idee. "De kinderen weten ook wel dat er voor een goed plan geld klaar ligt", zegt Van Aart met een knipoog.