Kunstschaatstalent Jolanda Vos uit Sprang-Capelle hoopt over vier jaar op Olympische Winterspelen te staan

SPRANG-CAPELLE - De 16-jarige Jolanda Vos uit Sprang-Capelle maakte afgelopen weekend haar debuut op de Challenge Cup in Tilburg. Een mooi moment voor haar, al was ze niet helemaal tevreden met haar prestaties. "Ik eindigde niet heel hoog en er hadden wat dingen beter gekund", geeft het jonge talent aan. Toch mag ze trots zijn op haar deelname.

De Challenge Cup is een wedstrijd waarin jonge, aanstormende talenten in de leeftijd van 10 jaar tot de senioren de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten met hun mede atleten. Jolanda heeft met haar deelname laten zien dat ze tot de beste van Nederland behoort en heeft een mooi doel voor ogen. "Ik wil graag naar de Olympische Winterspelen van 2026 in Italië. Daar ga ik echt voor, al zal ik nog even moeten oefenen op mijn sprongen. Dat moet wel wat beter", geeft Vos aan.

Vriendin van Lindsay van Zundert
Dat Jolanda droomt van de Spelen, is meer dan terecht. En dat het kan ook. Tijdens de laatste editie van de Winterspelen maakte namelijk de Nederlandse Lindsay van Zundert haar debuut en haalde zelfs de finale. "Ik heb wel echt met spanning zitten kijken naar haar hoor. Ze is namelijk een goede vriendin en we trainen samen in België", zegt Jolanda. "Wij proberen elkaar te helpen waar het kan".

Jolanda wordt op dit moment gecoacht door een Belgische coach en traint in Deurne in Antwerpen. "Het ijs en de faciliteiten zijn hier in België wat beter dan in Nederland", geeft ze aan.

Toch is dit niet helemaal voldoende om haar aan een Olympische plek te helpen. Daarvoor zal Jolanda nog een aantal professionele trainingen in het buitenland voor moeten volgen. "Op dit moment loopt er een crowdfundingsactie, waar mensen geld kunnen doneren." Jolanda geeft aan dat het doel €3500,- is, zodat de professionele trainingen betaald kunnen worden.

Daarnaast gaat ze op korte termijn nog iets bijzonders doen. "Ik ga binnenkort met een sponsorboekje langs bedrijven in de regio. Hopelijk willen ze mij ook helpen om mijn droom waar te maken".

Hoewel er nog het een en ander moet gebeuren voordat we Jolanda daadwerkelijk op de Winterspelen van 2026 gaan zien, is de mentaliteit er wel bij de 16-jarige. Ze gaat er de komende periode alles aan doen om samen met haar vriendin Lindsay naar Italië te kunnen gaan.

Deel dit bericht met je vrienden!