Meer controles op alcoholmisbruik

WAALWIJK - Minderjarige sporters die een biertje drinken op een toernooi in Waalwijk kunnen erop rekenen aangesproken te worden door een handhaver van de gemeente Waalwijk. De gemeente wil dit jaar meer controleren op alcoholmisbruik bij deze jeugdtoernooien. Sinds 2014 mogen alleen achttienplussers alcohol drinken.

Vorig jaar controleerde de gemeente vooral tijdens jeugdtrainingen op donderdagavond. Omdat daar geen excessen zijn ontdekt, verlegt Waalwijk nu de focus naar jeugdtoernooien. Er zijn echter geen concrete signalen bij de gemeente bekend hier wél misstanden zijn.

In 2015 voerde de gemeente in totaal zo’n 100 drankcontroles uit. Handhavers gingen onaangekondigd in burger naar bijvoorbeeld sporttrainingen en horecagelegenheden. Ter plekke werden meerdere jongeren aangesproken die minderjarig leken. Na het laten zien van hun legitimatiebewijs, bleek dat al de jongeren wél volwassen waren. Daardoor zijn er vorig jaar geen boetes uitgedeeld.

Toch constateert de gemeente dat minderjarigen in Waalwijk flink naar de fles kunnen grijpen. Het alcoholgebruik onder Waalwijkse jongeren in de tweede klas van het voortgezet onderwijs ligt zelfs boven het gemiddelde van de regio Hart van Brabant, zo blijkt uit onderzoek van de GGD. Zorgelijk, zo vonden ook politieke partijen gisteravond tijdens de commissievergadering.

Bron: BNDeStem

Deel dit bericht met je vrienden!