Mini-Interview: Topatleet Justus van Nierop

Behalve dat hij wekelijks is te horen met een eigen programma op Langstraat FM, is presentator Tobias van Roon ook regelmatig te vinden in het gezelschap van bekende, onbekende, leuke, sportieve of gewoon gezellige Langstraters.

En als hij er dan toch is, voelt hij ze aan de tand over actuele onderwerpen.

Vandaag: Topatleet Justus van Nierop

In 100 en 200 meter alles geven wat je in je hebt. Vlijmenenaar Justus van Nierop deed het. De topatleet nam deel aan het WK in Frankrijk. Op de 100 meter tekende hij voor de 17e plek, op de 200 meter veroverde hij een 19e plek beide in de categorie 55+. Langstraat FM sprak met de meervoudig Nederlands kampioen over zijn ervaringen.

Laten we vooraan beginnen. Het WK, hoe kwalificeer je je voor zo’n grote wedstrijd?
Eigenlijk hoef je je voor het WK niet te kwalificeren, maar er geldt wel een maximum aantal deelnemers (96). Daarom moet je, wanneer je inschrijft, de beste tijd opgeven die je het afgelopen jaar hebt gelopen. Na de sluiting van de inschrijving worden uit alle inschrijvingen alleen de 96 snelste atleten toegelaten tot het kampioenschap.

Dan weet je dat je gekwalificeerd bent voor het WK. Hoe ga je hiermee om?
Omdat ik vrijwel zeker was van kwalificatie ben ik ruim drie maanden voor het WK begonnen aan de voorbereidingen erop. Met aangepaste trainingsschema’s wilde ik mijn 200 meter beter gaan lopen. Enkele wedstrijden werden gepland om te zien hoe ik ervoor stond.
Naast de fysieke voorbereidingen moest het in de bovenkamer natuurlijk ook allemaal in orde zijn. Als eerste heb ik gekeken wat mijn concurrenten voor tijden lopen. Dat was even schrikken!!! Met mijn tijd stond ik rond de veertigste plaats op de ranglijst. Theoretisch niet voldoende voor een halve finale plaats. Voor een belangrijke wedstrijd stel ik me altijd een doel. Dit keer was dat een halve finaleplaats bij de 100 of 200m. Ook het doornemen van het volledige wedstrijdreglement hoort tot de voorbereidingen.

Ben je een paar dagen van te voren naar Frankrijk afgereisd of ben je op de dag zelf aangekomen?
We zijn één dag voor de eerste wedstrijd in Lyon aangekomen. Eigenlijk te kort om een beetje aan de temperatuur en omgeving te wennen. De middag voor de eerste wedstrijddag werd dan ook gebruikt om alle belangrijke plaatsen in en bij het stadion te verkennen. Waar moet ik me melden, waar zijn de toiletten, omkleedruimtes, inloopvelden, etc. Deze voorbereidingen zijn van belang om vlak voor de wedstrijd niet voor verrassingen te komen staan en daardoor gestrest te raken.

Kun je wat vertellen over de dingen die je daar tegenkomt? Wat is er bij een WK anders dan bij een baanwedstrijd? Word je op veel dingen gecontroleerd?
Bij elke grote wedstrijd worden de regels strikt nageleefd. Dat betekent dat er op een aantal zaken gecontroleerd wordt. Zo mogen de spikepuntjes niet langer zijn dan negen millimeter, er geen reclame op kleding staan en moet je je tijdig melden. Bij deze wedstrijd kwam daar nog bij dat er in Nationaal tenue gelopen moest worden. Dit alles wordt gecontroleerd in de callroom, waar de atleten zich 25 minuten voor aanvang van de wedstrijd moet melden. Bij normale baanwedstrijden staan de toeschouwers langs de baan en soms zelfs op het middenterrein. Hier was dat niet mogelijk. Alleen de atleten die voor hun onderdeel in het stadion moesten zijn kregen er toegang toe. Een accreditatie moest ervoor zorgen dat de toegang geregeld was.

Wat gaat er door je heen als je aan de start van de grootste wedstrijd van je leven staat? Was je overdreven zenuwachtig. En kun je dan nog wel ontspannen lopen?
Tijdens normale wedstrijden heb ik nooit zo’n last van wedstrijdspanning en ook bij dit WK was dat niet veel anders. Bij mijn eerste 100m was ik ietwat té gedreven en fanatiek tijdens de startprocedure. Gelukkig maakte één van de atleten een valse start waardoor ik me tijdig kon herstellen voor de herstart. Alleen voor de tweede 200m was ik tijdens de start enigszins gespannen, maar dat heeft niet nadelig uitgepakt. Zodra het startschot klinkt ben ik altijd van alle stress en spanning verlost. Wat wel kan gebeuren is dat je tijdens de race geforceerd gaat lopen om harder te kunnen gaan, terwijl dat ten kosten van de techniek en tenslotte ook van de tijd gaat. Ontspanning is altijd beter dan spanning.

Wat waren jouw tijden op de 100 en 200 meter. En ben je hiermee tevreden?
Op de 100m was mijn tijd in de serie 12.86 sec, in de halve finale 13.12 sec. Met de tijd in de serie ben ik uitermate tevreden. Dit was de tweede keer dat ik onder de 13 seconden liep en een verbetering van 0.08 seconden op mijn P.R. Daarnaast een verbetering van mijn eigen clubrecord bij mijn atletiekvereniging DAK. De tijd van 13.12 sec. was geen toptijd. Omdat mijn doel voor dit kampioenschap na het lopen van de 100m al was bereikt (halve finale plaats) kan ik niet anders zeggen dat ik met de totale prestatie op de 100m dik tevreden ben. Ook het feit dat ik in mijn categorie tot de beste 17 atleten van de wereld behoor klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren.
Bij de 200m series stond de klok op de finishlijn op 26.36 sec. stil. Ook hier weer goed voor een halve finaleplaats. Tijdens die halve finale wist ik die tijd nog aan te scherpen naar 26.33 sec. Opnieuw een P.R. en verbetering van het clubrecord. Een resultaat waar ik vooraf niet van had durven dromen. Dat er geen atleet bij DAK is van boven de 40 jaar die ooit zo snel heeft gelopen en het de snelst gelopen tijd in Nederland bij de mannen 55 in 2014 en 2015 geeft wel aan dat het een tijd is om trots op te zijn. Goed voor een 19e plaats op dit kampioenschap.
Naast de 100 en 200m had ik ook ingeschreven voor het hoogspringen. Gehoopt werd op een hoogte van 1.60m, maar helaas werd dit niet meer dan 1.45m. Deze tegenvallende prestatie werd voornamelijk veroorzaakt doordat het hoogspringen erg snel volgde op de finish van de 200m series. Dit heeft natuurlijk mijn euforie over de 100 en 200m niet kunnen overschaduwen.

Zijn er dingen bij het WK die je anders had verwacht? Of die je anders had ingeschat?
Het was mijn eerste wedstrijd in Frankrijk en het is dan altijd maar afwachten hoe alles geregeld is en hoe daar de wedstrijden verlopen. Gelukkig is dat te vergelijken met de wedstrijden in Nederland. Ook bij wedstrijden in Nederland bereid ik me voor op onverwachte omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld zo maar gebeuren dat de wedstrijd een half uur later start, waardoor je er toch voor moet zorgen dat je gedurende het oponthoud warm blijft. Door de goede organisatie waren er geen onverwachte omstandigheden als deze tijdens dit kampioenschap. Boven verwachting was de aanwezigheid van groepen Nederlandse supporters op de tribune die zich steeds lieten horen wanneer er weer een Nederlander tijdens de start werd voorgesteld door de speaker.

Hoe kijk je nu je terug in Nederland bent op het WK terug? Ben je tevreden?
Uiteraard ben ik zeer tevreden over mijn prestaties. Het was mijn eerste WK en ik geloof niet dat er meer in zat. Voorlopig kan ik weer even op deze ervaring en prestaties teren en ben vast besloten om meer van dit soort internationale wedstrijden te gaan lopen.

Justus, nog heel veel succes in je verdere carrière. Hou ons op de hoogte!

Je kunt Langstraat FM in de ether ontvangen op 106.8 FM en op de kabel op 87.5 FM.

Avatar150x150

 

Deel dit bericht met je vrienden!