RKC: een elftal vol Oranje-internationals

WAALWIJK – RKC het lelijke eendje van de eredivisie? Geen denken aan. Met Vurnon Anita als nieuwe kracht is de Waalwijkse club alweer een Nederlands Elftal-speler rijker. Met de nadruk op 'alweer'. Moeiteloos valt immers een elftal samen te stellen van (oud-)RKC’ers met een Oranje-verleden. Speciaal voor u zet Langstraat Media ze op een rijtje.

 1. Jeroen Zoet

Elke RKC-fan zal zich Jeroen Zoet nog herinneren. Tussen 2011 en 2013 was de Groninger de onomstreden eerste man onder de Waalwijkse deklat. En dat bleef niet onopgemerkt bij Louis van Gaal, de toenmalige en mogelijk toekomstige bondscoach. Op 9 september selecteerde hij Zoet voor de interland tegen Hongarije, waarin hij overigens niet in actie kwam. Inmiddels behoort de huidige PSV-keeper vast tot de selectie van Oranje.

 1. Gregory van der Wiel

Oké, Gregory van der Wiel is formeel nog geen RKC-speler. Dat volgt vermoedelijk snel. Wat vaststaat: aan status geen gebrek bij de voormalig verdediger van onder meer Ajax en Paris Saint-Germain. Onder meer tijdens de WK-finale van 2010 droeg hij het Oranje-tricot.

 1. Khalid Boulahrouz

Loop op een willekeurige avond supporterscafé De Fietsenstalling binnen en grote kans dat zijn naam nog geregeld over de toog valt. Khalid Boulahrouz is nog altijd een held bij aanhangers van RKC. Omdat hij tussen 2001 en 2004 het geel/blauw droeg vanzelfsprekend; ook omdat de ‘Kannibaal’ later een grote carrière had als speler van onder meer het Nederlands Elftal.

 1. Marc van Hintum

Marc van Hintum is niet per se een speler van wie in Waalwijk ooit een standbeeld gebouwd zal worden -zo’n heldenstatus heeft hij nu ook weer niet in de schoenenstad. En toch: een mooie carrière kan hem niet ontzegd worden. De speler die tussen 1988 en 1992 118 duels uitkwam voor RKC mag zich trots een ex-international noemen.

 1. Vurnon Anita

Vurnon Anita moet zijn officiële debuut nog maken voor RKC. Feit is niettemin dat hij, wanneer hij daadwerkelijk zijn eerste minuten heeft gemaakt, ook in het rijtje past van RKC’ers met een link naar het Nederlands Elftal. De Amsterdammers heeft nu drie caps achter zijn naam. En wie weet hoeveel er daar nog bij komen wanneer hij het goed gaat doen bij het Wonder van Waalwijk.

 1. Peter Bosz

Dat Peter Bosz ooit bondscoach van Oranje wordt, staat in de sterren geschreven. Maar ook als speler was hij al eens in beeld bij het Nederlands Elftal. Sterker: dat gebeurde in zijn tijd bij RKC, dat in die tijd nota bene uitkwam in de eerste divisie. De vroegere bondscoach Rinus Michels selecteerde hem voor de voorselectie van het Nederlands Elftal voor het EK van 1988. Helaas voor Bosz mocht hij niet mee naar het toernooi naar Duitsland. Extra pijnlijk was het aangezien Oranje toen uitgerekend z’n enige toernooiwinst pakte.

 1. Anthony Lurling

Vooruit, het is een beetje ver gezocht. Zo’n onuitwisbare indruk heeft Anthony Lurling immers niet gemaakt in zijn RKC-periode. En de Bosschenaar speelde ook geen interlands voor het Nederlands Elftal. Maar de aanvaller zat wél tweemaal op de bank. In die hoedanigheid mocht hij dus even zo vaak het Wilhelmus meezingen. Eigenwijs als we zijn rekenen we Lurling dus vrolijk mee als RKC’er met een Oranje-status.

 1. Giovanni van Bronckhorst

Over Giovanni van Bronckhorst kunnen we kort zijn. De man die in het seizoen 1992/1993 een half seizoen uitkwam voor RKC heeft een imposante voetballoopbaan achter de rug. Feilloos onderstreept met de 106 interlands -waaronder de WK-finale van 2010- die hij speelde voor het Nederlands Elftal. Een RKC’er die nog lang gekoesterd zal worden in Waalwijk.

 1. Cees Schapendonk

In tegenstelling tot Van Bronkhorst is Cees Schapendonk vooral wereldberoemd in onder meer Waalwijk en omgeving. Al was het maar omdat de vroegere goaltjesdief van RKC een interland speelde namens Oranje, tegen Cyprus in 1981. Hij scoorde toen eenmaal, zoals Schapendonk dit toch al vrijwel altijd deed wanneer hij zijn kicksen aan had.

 1. Martijn Reuser

Wat voor Lurling geldt, geldt in zekere zin ook voor Martijn Reuser. Heel indrukwekkend verliep zijn RKC-periode niet (2006-2008). Toch is Reuser wel de geschiedenisboeken ingegaan als RKC’er met een interland achter zijn naam.

 1. Romeo Castelen

Het huwelijk Romeo Castelen – RKC liep uit op een teleurstelling. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat de Hagenaar veelvuldig kampte met blessures. Desondanks is ook hij een speler die, dankzij zijn tien interlands namens het Nederlands Elftal, een ‘grote naam’ was als RKC’er.

Bondscoach: Fred Grim

En dan is er natuurlijk nog Fred Grim. De man onder wie RKC verrassend promoveerde naar de eredivisie heeft eveneens een verleden bij het Nederlands Elftal. Als interim-bondscoach zat hij tijdens drie interlands op de bank.

Deel dit bericht met je vrienden!