RKC moet seizoen mogelijk toch uitspelen

WAALWIJK - De kans is toegenomen dat RKC het seizoen alsnog uit moet spelen. Vandaag maakte de KNVB bekend dat er plannen zijn om de ere en eerste divisie in de zomermaanden te hervatten. Dit op advies van de Europese voetbalbond UEFA. Al hangt de situatie wel nadrukkelijk af van hoe het corona-virus zich de komende tijd ontwikkelt.

De spelers van RKC zullen mogelijk alsnog aan de bak moeten dit seizoen. De UEFA dringt er, na overleg met onder meer alle aangesloten voetbalbonden, competities en clubvertegenwoordigers, op aan om de eredivisie uit te spelen. Dit om qua schema goed aan te laten sluiten bij de rest van voetballend Europa. Dit werd vandaag bekend na een vergadering van de UEFA.

Uiterlijk 3 augustus moeten de competities zijn afgerond. De intentie van de Europese voetbalbond is om halverwege juni de competities te hervatten. Dit geldt dus ook voor de eredivisie, waarin RKC op dit moment achttiende staat. Al plaatst de KNVB wel een nadrukkelijk voorbehoud: “We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.”

Het betaalde voetbal in Nederland ligt in elk geval tot 1 juni stil vanwege de corona-crisis. Dit maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Binnen het betaalde voetbal gingen daarna veel stemmen op om daarom het huidige seizoen maar als ongeldig te verklaren en in een later stadium opnieuw te beginnen. Ook RKC-baas Frank van Mosselveld en aanvaller Emil Hansson waren die mening toegediend, zo meldden zij eerder aan deze omroep.

Nu ziet het er naar uit dat RKC de laatste negen duels toch uit moet spelen, mocht de gezondheidssituatie dit in juni mogelijk maken. Handhaving zal voor de Waalwijkers in dat geval een moeilijk karwei worden. De ploeg van Fred Grim heeft vijftien punten behaald in 26 wedstrijden.

Het gat met de veilige plek vijftien, op dit moment ingenomen door PEC Zwolle, is elf punten. De nummers achttien en zeventien degraderen rechtstreeks naar de eerste divisie. De nummer zestien, op dit moment Fortuna Sittard, mag zich via de play-offs zien veilig te spelen.