RKC: ‘Seizoen ongeldig verklaren meest logische scenario’

WAALWIJK - Net als de andere clubs in het betaalde voetbal, verkeert RKC in grote onzekerheid vanwege de corona-crisis. Wordt de eredivisie nog hervat? En zo ja, wanneer? Toch probeert Frank van Mosselveld, algemeen directeur van de Waalwijkse club, de zaken wel in perspectief te blijven plaatsen. “Gezondheid van mensen; dat is nu prioriteit één.”

Hij vindt het soms wat ongepast om over voetbal te praten, zegt hij. Want ja, Frank van Mosselveld is bepaald niet blind en doof voor de gevolgen van de coronacrisis. Ook in Waalwijk, de stad waarin RKC’s algemeen directeur nog altijd woont, zijn de gevolgen van het virus voelbaar. “Mensen die ziek worden, mensen die overlijden”, somt de oud-verdediger op. “Het is verschrikkelijk, voor iedereen, ook voor iedereen in Waalwijk.”

Gezondheid prio één
Vandaar zijn opmerking dat het voetbal, gewoonlijk de belangrijkste bijzaak in het leven, voor hem nu even volstrekt onbelangrijk is. “Gezondheid van mensen; dat is nu prioriteit één”, stelt Van Mosselveld treffend. "Over al die andere dingen hebben we het later wel weer.”

En toch: als RKC-baas is Van Mosselveld dagelijks in de weer met de nabije toekomst van zijn club. Simpelweg omdat hij beleid zal moeten maken. Voornaamste vraag: wanneer kunnen de Waalwijkers weer in actie komen? De KNVB hoopt hier zo snel mogelijk antwoord op te kunnen geven. Daarbij werkt de voetbalbond met drie scenario's: Eén: De competities worden voor 30 juni uitgespeeld (tot juni zonder publiek). Twee: De competities worden na 30 juni uitgespeeld (afhankelijk van UEFA). Drie: De competities worden niet uitgespeeld.

Ongeldig verklaren
"Welke keuze ook wordt gemaakt; altijd zijn er clubs gedupeerd. Maar op basis van de opties lijkt het ongeldig verklaren van het huidige seizoen me het meest logische scenario”, is Van Mosselveld stellig.

"Met de beste wil van de wereld zie ik namelijk niet in hoe er op korte termijn weer gevoetbald kan worden. Daarvoor is de crisis die we nu wereldwijd doormaken gewoon te groot. Wedstrijden dan maar zonder publiek spelen om zo het seizoen toch nog vol te maken? Nee, lijkt me ongepast. Als dat medisch al verantwoord zou zijn voor spelers, heb je in dat scenario nóg politie en andere zorgverleners nodig om voor de veiligheid te zorgen in de stadions. En ik denk dat de zorgverleners nu wel andere zaken aan hun hoofd hebben. En bovendien: betaald voetbal hoor je mét publiek te spelen.”

Ik vrees dat we in Nederland nog een lange weg te gaan hebben

Van Mosselveld vervolgt: ,,Je mag gerust weten dat het me stoort, mensen die nu roepen dat we zo snel mogelijk weer moeten gaan voetballen met z’n allen. ‘Hoe?’, denk ik dan. Kijk alleen even naar China, zou ik zeggen. Dat land heeft vier maanden plat gelegen. Ter vergelijking: Wij bevinden ons in week twee van de corona-crisis. Ik ben geen wetenschapper, maar ik vrees dat we in Nederland nog een lange weg te gaan hebben. Ik kan me niet voorstellen dat we met RKC op korte termijn weer kunnen voetballen.”

Snel uitsluitsel
Vandaar dat Van Mosselveld hoopt dat er snel uitsluitsel komt van de KNVB. "De spelers werken nu individueel toe naar een mogelijke hervatting van de competitie. Onze trainer Fred Grim heeft dagelijks contact met de jongens. Maar ideaal is dit natuurlijk niet. Voor ons, maar zeker ook voor de spelers, is de onzekerheid waarin we verkeren enorm lastig. Een snelle beslissing van de KNVB is wenselijk. Dan weten alle clubs waar ze aan toe zijn.”

Mocht de KNVB de resultaten in het huidige seizoen ongeldig verklaren, dan zou RKC behouden blijven voor de eredivisie. Op dit moment staat de ploeg van Grim onderaan met vijftien punten uit 26 duels.

Veel werk
Wat vaststaat: er komt de komende maanden hoe dan ook veel werk af op Van Mosselveld en zijn organisatie. "Wanneer kunnen we een selectie samenstellen? Wanneer kunnen we onderhoud aan onze velden plegen? Hoe vergaat het onze sponsoren straks, die nu ook een zware tijd hebben? Op dit moment kunnen we vrij weinig. Dat maakt de situatie heel ingewikkeld.”

Deel dit bericht met je vrienden!