Seizoenstart RKC zwaar? Een makkie juist!

BESCHOUWING - RKC kent een ronduit pittige seizoenstart met Vitesse, Ajax en FC Utrecht als eerste tegenstanders. Althans, zo lijkt het, op basis van het competitieprogramma dat vandaag definitief is vastgesteld. Maar is dat ook zo? Onze glazen bol zegt iets heel anders: de ploeg van Fred Grim gaat verrassen!

IJs en corona dienende opent RKC het seizoen straks met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Vervolgens treft de ploeg van Fred Grim Ajax (uit) en FC Utrecht (uit). Zowaar geen kattenpis, zou je zeggen. Al was het maar omdat deze tegenstanders straks, over een maandje of tien, vermoedelijk ergens in de top vijf zijn terug te vinden in de eindstand van de eredivisie. En de uitslagen in het afgelopen seizoen helpen ook al niet erg mee om als RKC’er blakend van vertrouwen toe te leven naar de duels.

Ga maar na: van Vitesse werd thuis verloren in de enige ontmoeting die tegen de Arnhemmers werd gespeeld. En in de twee duels met Ajax gingen de Waalwijkers eveneens jammerlijk onderuit. Maar toch: speelde de ploeg van Grim met name in het eigen Mandemakers Stadion niet heel fris en gewaagd? Waren de 1-2 nederlagen tegen zowel Ajax als Vitesse niet behoorlijk geflatteerd? En hoe zat het ook alweer met die clashes met FC Utrecht? Precies, die eindigden tweemaal in een overwinning voor Grims dartele leger.

Anders gezegd: niets is onmogelijk, ook niet voor een club die komend seizoen normaal gesproken weer stamgast zal zijn in de kelder van het rechterrijtje. Natuurlijk zal Grim de verwachtingen daarom enigszins proberen te temperen. Natuurlijk zal de Amsterdamse oud-doelman aangeven dat punten tegen eerdergenoemde ploegen ‘bonuspunten’ zouden zijn. Vanzelfsprekend weerklinkt in het Mandemakers Stadion straks de opvatting dat RKC de oogst vooral zal moeten pakken tegen de clubs, waarmee ze in die tochtige eredivisie-kelder zitten opgesloten.

Anderzijds leeft bij RKC nu wel een iets andere dynamiek dan in een nog niet eens zo’n heel grijs verleden, toen ze in de ‘fietsenstalling’ überhaupt al blij waren dat clubs als Ajax, Feyenoord en PSV er hun spelersbus parkeerden. Onder directeur Frank van Mosselveld, tweevoudig bondscoach Grim en de oude nieuwe technisch manager Mo Allach is RKC een club die heus nog altijd zijn beperkingen kent. Mannen zijn het die echt niet de illusie hebben dat Waalwijk in seizoen 2021/2022 het decor vormt van Champions League-voetbal. Feit is wel dat het trio gruwelt van de ik is klein en jij is groot-gedachte waarmee Calimero ooit groot is geworden, ook al heet hun werkgever RKC.

“Je moet je ballen laten zien”, zei Allach onlangs in een lijvig interview met Voetbal International. Dus reken maar dat de elf van Grim dát zullen doen tegen Vitesse, Ajax en FC Utrecht, ‘ballen laten zien’. En best kans dat de Waalwijkers dan flikken, wat ze eerder al deden in een nog tamelijk recent bekerduel met PSV: verrassen. De seizoenstart van RKC, kortom? Een makkie!

Deel dit bericht met je vrienden!