‘Spreek zelf mensen aan, bel niet meteen politie’

LANGSTRAAT - De politie heeft afgelopen weekend op verschillende plaatsen een einde gemaakt aan samenkomsten. In Dongen werden twee huisfeestjes beëindigd, in Loon op Zand een borrel bij een vuurkorf. Wat zijn de regels? En zijn dit incidenten?

“In deze gevallen was het vooral onwetendheid”, geeft politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage aan. Onwetendheid over de regels. Die zijn volgens de woordvoerder in de basis heel simpel. “In de noodverordening is opgenomen dat je met niet meer dan drie personen bijeen mag komen. Doe je dat toch dan riskeer je een boete.” Die zijn nog niet uitgedeeld in de regio. “In eerste instantie waarschuwen we, maar boetes kunnen oplopen tot 400 euro.

Borrel
Dat er toch samenkomsten zijn, verbaast Uytdehage niet. “Het is een beetje hetzelfde als rijden met een borrel op, drugs gebruiken. Dat mag ook niet, maar toch doen mensen dat.” De woordvoerder benadrukt dat het gaat om incidenten.

Soms worstelen mensen met de regels. Als kinderen buiten spelen en ouders zijn erbij. Mag dat dan wel? “Dat soort dilemma’s zullen we de komende tijd meer zien, als je voldoende afstand houdt dan kan het en als je met niet met meer dan drie personen bij elkaar bent.”

Bel zelf aan
De afgelopen week kreeg de politie veel telefoontjes. “Bijvoorbeeld over een feestje dat aan de gang zou zijn. Daar zijn we op afgegaan, daar stond de muziek inderdaad wat hard, maar daar bleken twee meisjes muziek te luisteren. Dat mag gewoon. Ons verzoek is ook: Voorkom overbelasting van de nummers, bel zelf even aan als je overlast hebt of een feestje vermoedt, maar hou dan wel even afstand.”

Dat is sowieso zijn verzoek. “Als je meer mensen bij elkaar ziet en die houden geen afstand, dan is het goed om ze zelf aan te spreken. Vind je dat lastig, bel dan naar de gemeente, die hebben BOA’s in dienst voor dit soort zaken.”

Deel dit bericht met je vrienden!